Boekbespreking van het boek GREENLIGHTS, van Matthew McConnaughey door Liesbeth Gerritse

Sometimes you have to go back to go forward

De 4 levenslessen van Matthew McConnaughey:

  1. Begin een dagboek
  2. Wees bereid risico’s te nemen
  3. Ga elk avontuur aan
  4. Je ouders zijn ook maar mensen

 

Na een reeks van boeken met methodes, persoonlijk leiderschap en zelfontwikkeling was ik wel toe aan wat meer luchtig leesvoer. Greenlights was precies wat ik nodig had. 

Zoals Matthew zelf aangeeft, is zijn boek geen standaard memoires, hulpboek of adviesboek. Hij deelt zijn verhalen waar je zelf wat mee kan doen, of niet. Waar je wat van mag vinden, of niet. 

By changing your reality or changing how you see it!  

 

Dit ‘playbook’ is gebaseerd op avonturen en ervaringen uit zijn leven. Vanaf zijn 15e heeft hij dagboeken bijgehouden. Nu hij 50 is heeft hij 35 jaar aan ‘lesmateriaal’. Hij schreef om gedachtes van zich af te schrijven en te vergeten, maar ipv vergeten zijn dit de avonturen geweest die hem hebben gevormd tot de man die hij nu is. 

Hoe herkenbaar.. wij schrijven uiteindelijk allemaal zelf ons eigen avontuur. Maar het is je mindset die bepalend zal zijn of het een mooi en leerzaam avontuur is. En vaker realiseer je dat pas achteraf, dan in het moment zelf. 

Ik heb dit boek als audioboek gekocht.. en met veel liefde die paar euro extra geïnvesteerd om voorgelezen te worden door Matthew himself.. want tja.. ik ben een FAN! En als ik dan de mogelijkheid krijg om door Matthew voorgelezen te worden voor het slapen gaan… je snapt het al.. Beste investering van die week!

Het boek zelf ziet er alles behalve saai uit. Naast leesbare tekst staan er ook aantekeningen in uit zijn dagboeken. Alleen het boek zelf is al een must have om in de boekenkast te hebben.

 

Het boek begint met een uitleg over de titel en hoe het boek tot stand is gekomen. 

Matthew legt uit: Greenlights zijn affirmaties van onze levensweg. Het zijn cadeautjes, goedkeuringen, support, gebeden. Het zijn geboortes, olie op ons levensvuur, lente, een nieuw begin, aanmoedigingen, gezondheid en succes. Ze onderbreken ons niet. Wij houden van greenlights! Ze zeggen Ja en geven ons wat we willen. Maar krijgen wij dan ook wat we nodig hebben? 

Yellow- & Redlights zijn meestal gebeurtenissen die vooraf gaan aan de Greenlights. 

Dit zijn de omleidingen op je levenspad, de moeilijkheden, strubbelingen, de twijfels, het harte zeer, de ‘rock bottums’, de mislukkingen. Ze remmen ons af en brengen ons aan het twijfelen.  

Maar juist deze yellow- & redlights geven ons wat we op dat moment eigenlijk nodig hebben. 

Door zijn liefde voor ‘bumperstickers’ en zijn ‘note to selfs’ maakt dat je even stilstaat bij wat hij heeft geschreven.

 

Greenlights is geschreven met luchtigheid en zelfspot. Met zijn authentieke accent en doorspekt met zijn droge humor vertelt Matthew over zijn avonturen. Over zijn jeugd. Wat geen ‘walk in the park’ was maar -toen al-, doorspekt met ‘greenlights’. Hoe de relatie van zijn ouders was en hun opvoeding. Die was liefdevol op hun manier, maar op z’n zachts gezegd onorthodox. (Het consultatiebureau zou zich er geen raad mee weten vermoed ik.)

Dat zijn ouders twee keer zijn gescheiden en drie keer getrouwd; met elkaar. De manier waarop zijn ouders hun liefde voor elkaar lieten zien; daar trekken je wenkbrauwen van op tot aan je haargrens. De anekdotes en avonturen die hij deelt zijn afwisselend hilarisch, serieus en vaak filmwaardig. Maar hoe dan ook leuk om te lezen.

Elk hoofdstuk zal je ergens een glimlach bezorgen of zelfs hardop doen lachen (geeft leuke reacties als je met Matthew in je oor in de supermarkt de aardbeien aan het uitzoeken bent). En soms waan je je even in de bibliotheek tussen de afdeling ‘sterke verhalen’. 

Zoals het verhaal over hoe zijn vader op een vrijdagavond 180 kilometer van huis midden in de nacht met wat maten een weddenschap aangaat om een Honda ‘dirtbike’ voor zijn tweede zoon Pat te kunnen bemachtigen. Hij haalt zijn zoon op, met volle blaas midden in de nacht, om hem vervolgens over het hoofd van een van die mannen te laten piessen. Tot grote hilariteit lukt het de knul en hij gaat samen met zijn pa met zijn mooiste kerstcadeau ooit weer richting huis. Ze waren voor het ontbijt weer thuis. 

Of dat Matthew tot twee keer toe een natte droom ervaart die hem, eenmaal wakker, aan het denken heeft gezet en uiteindelijk heeft geleid tot levens veranderende beslissingen en leerzame avonturen.  En hij vertelt over het moment dat hij besloot te stoppen met het accepteren van de RomCom filmrollen waar hij steeds voor werd gevraagd maar waar hij geen energie meer van kreeg. De stilte die daarop volgde zorgde ervoor dat hij zich afvroeg of hij wel de juiste keuze had gemaakt, of dat dit het einde van zijn Hollywood carrière was.  

Ook vertelde hij hoe hij uiteindelijk de liefde van zijn leven vond en hoe hij zijn rol als vader wilde vormgeven. Zijn manier van vertellen bleef mij tot het einde boeien.

 

Wat het boek voor mij heeft gedaan is toch wel even terug kijken op mijn eigen avontuur, dat inmiddels 45 jaar duurt. Waar waren mijn ‘greenlights’? Welke ‘redlights’ heb ik bewust of onbewust kunnen omvormen tot ‘greenlights’. Welke waren echt life changing? En welke heb ik stom genoeg vet lopen negeren en heb ik een paar van die kansen misgelopen?  Ik kan er wel een paar bedenken, maar terwijl ik mij dit realiseer weet ik dat ook die misgelopen kansen mij hebben gevormd tot de vrouw en moeder die ik nu ben. Of dit boek gaat helpen om bewuster mijn levensavontuur te vervolgen en de green- & redlights te spotten en te benutten? Het zou maar zo kunnen. 

Het heeft mij wel op een paar punten op scherp gezet!

 

Tot slot; ik citeer: 

“We all step in shit from time to time, hit roadbloks, we fuck up and get fucked up, don’t get what we want, we cross thousands of ‘could have done betters’, and ‘wish that wouldend have happends’ in life’..  Stepping in shit is inevitable.. So let’s either see it as good luck or figure out to do it less often. 

 

Ik wens jullie veel leerzame redlights toe en fantastische greenlights. ENJOY! Het is de moeite waard.

 

“We can catch more greenlights by simply identifying where the redlights are in our lives”

 

Liesbeth Gerritse

Coach -strategie & mindset

Buro Levensvuur

 

                       

 

Ellen Joosten

Hi, ik ben Ellen

Het is mijn grote droom om zoveel mogelijk vrouwelijke ondernemers te laten groeien met hun bedrijf. Dit alles onder het motto ´Work hard, play harder´. Met deze droom voor ogen ben ik Smart Girls Network gestart. Een netwerk van ondernemende vrouwen die elkaar empoweren, de beste kennis vergaren en die groeien. 

 

Hotspots Parijs

Hotspots Parijs

Echt wekelijks wordt mij gevraagd, Chantal kun je mij tips geven over wat de hotspots zijn van o.a. Parijs , Ibiza, Dubai en meer…. Ik heb al deze tips gebundeld en nu heb ik de eer om jullie mee te nemen in mijn reizen.  Allereerst zal ik me voorstellen, ik ben...

Lees meer
Boekbespreking ‘Ongetemd Leven’ van Glennon Doyle

Boekbespreking ‘Ongetemd Leven’ van Glennon Doyle

Door: Marieke van Gent - IT Efficiency BV Hoe zou het voelen als je echt helemaal jezelf kon zijn. Als je gewoon kon zijn wie je was voordat de wereld je vertelde wie je moest zijn? Deze mooie vraag beantwoordt Glennon Doyle in haar boek Untamed / Ongetemd leven. Een...

Lees meer
‘De keuze’ boekbespreking internationale bestseller

‘De keuze’ boekbespreking internationale bestseller

Door: Elsbeth van Lienden - The Pink Walnut Op 16 jarige leeftijd wordt Edith naar Auschwitz getransporteerd om in mei 1945 meer dood dan levend tussen een stapel lijken gevonden te worden door een bevrijder. Ze weegt dan nog 32 kilo, haar rug is gebroken, ze heeft...

Lees meer