Prima Smartgirlsweer, 20 graden met af en toe zon. Vanaf 9.30 uur komen de Smartgirls binnen. Ze worden hartelijk ontvangen door Ellis met een lekkere koffie en met een vers gebakken appeltaartje. Om 10 uur beginnen we. Dit keer niet met een gastspreker, maar met Smartgirls founder Ellen. Het thema van de dag is haar op het lijf geschreven: sales en netwerken.

Als er iemand is die weet hoe sales leuk te maken is het Ellen wel. Het is helemaal niet nodig om verkoopachtig  te zijn, om je op te dringen aan klanten of om bang te zijn te gretig over te komen. Het gaat vooral om het maken van de verbinding, van hart tot hart, vanuit oprechtheid.

Om in verbinding te komen met de ander, is het nodig om verbinding te maken met jezelf. Deze dag doen we dat met een korte meditatie van Gabby Bernstein. En we trekken een kaart uit haar kaartendeck ‘verwacht wonderen’. We staan stil bij de boodschap en delen wat het met ons doet.

Daarna is het tijd om aan de slag te gaan met sales. De eerste weerstand wordt uitgesproken. Ellen zegt daarover: ‘Als ik heel veel weerstand voel, dan heb ik daar nog wat te doen. We kunnen zeggen ‘we doen alleen maar wat we leuk vinden’. Maar als je ook naar de weerstand kijkt, wordt het daarna alleen maar leuker.’

Je hoeft geen salestijger te zijn om goed te kunnen verkopen. Ellen zegt daarover: “Het gaat niet om mij, om ons. Het gaat om de ander. En als je daar in gaat zitten, loopt sales veel beter.”

Sales gaat over de connectie maken. Het plezier van het verbinden en van het netwerken is iets wat je echt kan leren. Het gaat om de volle liefde voelen voor het product en wat je dan bij de ander ziet. Het begint met heel veel geven, zodat mensen het idee hebben bij haar moeten we zijn.